امروز فضای مجازی به مهمترین عرصه و صحنه نبرد تمام عیاری شده که فکر و ذهن مردم بخصوص، جوانان و خانواده را درگیر کرده است.
بیژن سلطانی زاده : امروز فضای مجازی به مهمترین عرصه و صحنه نبرد تمام عیاری شده که فکر و ذهن مردم بخصوص، جوانان و خانواده را درگیر کرده است.
تهاجم فرهنگی، شبیخون فرهنگی، هجوم فرهنگی و… مفاهیمی است که پس از پایان دوران دفاع مقدس مورد توجه قرار گرفته است.
مقام معظم رهبری از همان اولین سالهای پایان دفاع مقدس، با اِشراف بر راهبرد جدید دشمنان، از تهاجم و شبیخون فرهنگی آنان خبر دادند.
چنانچه در یکی از سخنرانیها فرمودند: «دشمن از راه اشاعة فرهنگ غلط – فرهنگ فساد و فحشاء – سعی میکند جوانهای ما را از ما بگیرد. کاری که دشمن از لحاظ فرهنگی میکند یک تهاجم فرهنگی بلکه باید گفت یک شبیخون فرهنگی و یک قتل عام و غارت فرهنگی است».
استکبار در دهه سوم نیز در راستای هجمه فرهنگی به فکر مهار انقلاب اسلامی در سطح جهان افتاد. از اینرو، پرونده ایران به شورای امنیت رفت و تحریمها تشدید شد و حمله به افغانستان، عراق و حزبالله به قصد مهار و محاصره انقلاب اسلامی ایران آغاز گشت ولی در این امر نیز شکست خوردند.
اکنون در دهه چهارم آنان بار دیگر در اندیشه مهار انقلاب از درون توسط سربازان فرهنگی خویش میباشند و در این امر تمام جریانهای داخلی و خارجی هماهنگ عمل میکنند، چنانچه در جریان انتخابات 22 خرداد 88 این امر نمود یافت.
امّا دوران پسابرجام، دوران ویژه و حساسی برای نظام جمهوری اسلامی بوده و بیتردید ریشه بسیاری از رخدادهای پیشِ روی نظام، در این دوران پایهریزی خواهد شد.
در جریان مذاکرات هستهای کلیدواژه “نفوذ” به عنوان راهبردیترین واژه در حاشیه و متن فضای مبتنی بر مذاکرات مطرح شد و دلسوزان نظام بهویژه مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) بارها با تأکید بر اهمیت دقت بر این موضوع از برنامه بلندمدت امریکاییها برای نفوذ همهجانبه در ارکان مختلف نظام و استحاله آن پرده برداشتند.
موضوعی که مسئولین امریکایی نیز گاه بدان اشاراتی داشتهاند. در همان ایام، باراک اوباما، در گفتوگویی با توماس فریدمن، روزنامهنگار معروف نیویورکتایمز با اشاره به این موضوع گفت: «یکی از سیاستهای کلان و اصلی امریکا در این مذاکرات، تغییر ذهنیت ایرانیها نسبت به امریکاست».
همچنین کالین کال، مشاور امنیت ملی در سخنرانی خود در مؤسسه مطالعات استراتژیک و بینالمللی در واشنگتن گفت: «امریکا یک طرح راهبردی از پیش آماده برای مرحله پساتوافق دارد».
جان ساورز، رئیس پیشین سرویس اطلاعات خارجی انگلیس نیز در جریان مصاحبهای با اشاره به برنامه بلندمدت تدوین شده برای نفوذ و نیز استحاله ایران انقلابی به شبکه سی.ان.ان امریکا گفت: «من فکر میکنم این احتمال وجود دارد که ایران طی 10 تا 15 سال آینده به کشوری عادیتر و نرمالتر تبدیل شود و ما باید این احتمال را تقویت کنیم».
بررسی فضای به وجود آمده در کشور بهویژه در دوران پس از تصویب برجام، در کنار اظهاراتی اینچنین، همگی از یک برنامهریزی دقیق، بلندمدت و چندجانبه از سوی دشمن برای نفوذ فرهنگی و فکری همهجانبه در متن جامعه امروز ایران خبر میدهد؛ برنامهای که این امید را در دل آنها زنده کرده است که در دوران اجرای برجام در کشوری انقلابی، شاهد دگرگونیهای فراوان و سرانجام استحاله این جامعه و نظام انقلابی باشند.
پروژه نفوذ دشمن، تنها ساعاتی پس از امضای جمعبندی مذاکرات در وین و قرائت متن مشترک طرفین آغاز شد. پروژهای که در برنامه بلندمدت طراحی شده، ابعاد مختلفی را به همراه دارد، اما بهیقین فضای مبتنی بر نفوذ در بُعد فرهنگی، سنگین، حساس، پنهان و مهمتر از دیگر ابعاد آن خواهد بود. موضوعی که مدتهاست به شکلی روشن و شفاف مورد تأکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است:
«تمرکز دشمنان بر روی فرهنگ بیشتر از همه جا است؛ چرا؟ بهخاطر همین تأثیر زیادی که فرهنگ دارد. هدف و آماج تحرک دشمنان در زمینه فرهنگ، عبارت است از ایمان مردم و باورهای مردم. مسئولان فرهنگی، باید مراقب رخنه فرهنگی باشند؛ رخنههای فرهنگی بسیار خطرناک است؛ باید حساس باشند، باید هشیار باشند…. باورهای قلبی مردم را مورد تهاجم قرار میدهند؛ این را نمیشود انسان ندیده بگیرد(1 فروردین 1393).
«ما مواجهیم با یک حمله همهجانبه فرهنگی و اعتقادی و سیاسیِ اعلام نشده؛ …. بنده اطلاع دارم از آنچه دارد اتفاق میافتد؛ من دارم میبینم چه دارد اتفاق میافتد؛ لشکر فرهنگی دشمن و لشکر سیاسی دشمن با همه ابزارهایی که برایشان ممکن بوده، حمله کردهاند به ما، برای سست کردن اعتقادات دینی ما، سست کردن اعتقادات سیاسی ما، تقویت نارضاییها در داخل کشور، جذب جوانها بهخصوص جوانهای فعال و اثرگذار در سطوح مختلف برای مقاصد خودشان(13 مهر 1394).
نفوذ فرهنگی دشمن در ارکان جامعه ما حتی مورد تأکید برخی تحلیلگران مستقل امریکایی نیز قرار گرفته است. مایکل جونز، محقق و نویسنده امریکایی و مدیر مسئول نشریه جنگ فرهنگها، در همان ایام با اشاره به فضای مذاکرات گفته بود: «با هر توافقی، موضوع جنگ فرهنگی علیه ایران و نفوذ فرهنگی امریکا در ایران افزایش مییابد».